Az európaiak a szezámmagot legtöbbször csak kenyerek vagy rágcsálnivalók tetejére szórva használják. Szinte sehol nem használják a magokat ételek ízesítésére vagy alapanyagként.
A világ más tájain merőben más a helyzet: a szezám előfordul számos szószban, curryban, pasztaként vagy olajként. A szezámmagot legelőször Afrikában és a Közel-Keleten termesztették.
Évszázadokon keresztül a szezámból sajtolták a világ számos részén lévő legfontosabb főzőolajat.
Kínában több ezer éve használják a szezámmagból sajtolt olajat tintához valamint főzéshez, Európában csak napjainkban kezdett el elterjedni a szezámolaj használata.
A szezámmag több formában kapható:
- hántoltan (leggyakoribb)
- pirítottak (illata rendkívül finom, salátákat ízesítik evvel a fajtával)
- feketét (erős aromájú)
Nagy mennyiségű proteint és vasat tartalmaz, valamint igen gazdag kálcium forrás. Könnyen emészthető, a nők és a gyermekek számára rendkívül ajánlott.