A Földközi tenger medencéjében már 4000 éve termesztett fűszernövény. A legnagyobb mennyiségek az ókori rómaiak fogyasztották. A falusi közösségek már régóta termesztik ezt a hagymafajtát, de a városi lakosság körében csak 10-15 éve kezdett elterjedni a fogyasztása. Európai szinten a Svájciak fogyasztanak legtöbb póréhagymát, Angliában is igen kedvelt, de ami igazán meglepő, hogy Amerikában egyáltalán nem is ismerik.
A póréhagyma fontos szerepet játszott a középkori európaiak étrendjében. Azt tartották, hogy jót tesz a toroknak. A-, C- és B- vitaminokat, kalciumot, magnéziumot, folsavat, béta-karotint és káliumot tartalmaz. Antibakteriális, rákmegelőző és vízhajtó hatású. Csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet. 100 g-ban 18 kcal található.