A közhiedelemmel ellen tétben a kókusztej nem a kókuszdióban lévő folyadék, hanem gyümölcsének húsát pürésítik, majd ezután egy ruhán keresztül passzírozzák át. A műveletsor eredményeképp egy aromatikus, tejszerű és ízletes folyadék keletkezik, általában kb. 15-25%-os zsírtartalommal, de a zsírtartalmat a felhasznált vízmennyiség befolyásolja. Felhasználás előtt a kókusztejet alaposan rázzuk össze. Bár már igen sok helyen lehet készen kapni kókusztejet, de íme egy elkészítési mód, ha esetleg még sem tudnánk beszerezni belőle és elengedhetetlen az adott étel elkészítéséhez:
A forrásban levő vízzel leöntjük a kókuszreszelékeket ( a kókuszreszelék és a víz aránya 1:1 legyen), hagyjuk állni legalább fél órán át, majd passzírozzuk át egy szűrőn vagy ruhán keresztül.
Konyhai felhasználása sokrétű: leginkább az ázsiai országokban a legelterjedtebb, de napjainkban egyre több a nyugati konyhában is használják.. Kerülhet levesekbe, főételekbe, desszertekbe, szószokba, de számos cocktail alapanyaga(pl. Pina Colada) is.