Nem csak finom, laktató, de diétásoknak is ajánlott, mivel energia tartalma és zsír tartalma igen csekély. Semleges ízű, számtalan módon elkészíthető. Nyugat-Indiából valamint Mexikóból származik, ma már az egész világon elterjedt növény, amely hosszúkás, uborkaszerű külsejével a kígyóuborkára hasonlít. Hazánkban májustól októberig minden zöldségesnél megtalálható. Az elmúlt években népszerűsége a diétázás eredményeképp jelentősen megnőtt, ezért számos recept közül válogathatunk. Rendkívül sok fontos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Ezek közül a legjelentősebb a héjában található, mely a béta-karotin, és a C-vitamin, folsav, kálium, kalcium, foszfor, mangán, cink, valamint szelén. Jó hatással van a bélműködésre, a szelén, a C-vitamin és béta-karotin pedig immunrendszer-erősítő.
Húsos fogásokkal kiegészítve igen ízletes ételek készíthetőek belőle, és nagyon laktató, anélkül, hogy hizlalna. Meghámozva fogyaszthatjuk párolva, rántva, rakott ételek hozzávalójaként, túróval, hússal, rizzsel töltve, hideg-meleg levesként, salátaként, vagy akár pástétomként. Hűtőben jó pár napig tárolhatjuk, de finomabb, ha frissen felhasználjuk. A vegetáriánusok előszeretettel fogyasztják, könnyen emészthető és sokféleképpen elkészíthető.