Az egrest a cseresznyével együtt megmossuk, 3 dl
vízzel feltesszük főni. A
citrom héját vékonyan lehámozzuk, levét kifacsarjuk. A
citromlevet a gyümölcsökhöz adjuk. Fedő alatt felforraljuk, majd a fedőt kissé félrehúzzuk, takarékon 15 percig főzzük, míg a gyümölcsök szét nem pattannak.
Egy szűrőkanalat konyharuhával kibélelünk, nagy egy fazék fölé helyezzük. Beleöntjük a gyümölcsöt, hagyjuk, hogy a leve lecsöpögjön.
A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, belsejét hegyes késsel kikaparjuk, a vaníliarudat kisebb darabokra vágjuk. A felfogott gyümölcsléből lábosba kimérünk 1,3 litert, hozzáadjuk a vanília belsejét és héját, valamint a
citromhéjat, majd elkeverjük benne a cukrot. Felforraljuk, 4 percig bugyogva főzzük, majd a zselét forró
vízzel kimosott üvegekbe töltjük.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>