Szülinapi Ribizlitorta receptHány személyre: 4 személyre
» A tésztához: - 4db
tojás» - 150 g por
cukor» - 60 g Rama
margarin» - 1
citromhéja
» - 130 g
liszt» - mokkáskanál sütőpor
» A töltelék: - 150 g ribizli
» - 2 evőkanál kristály
cukor» - egy csomag étkezési
zselatin» - 3 dl
víz» A díszítés: -
tejszínhab
» (boltban kapható flakonos is lehet)
» - néhány szem ribizli
» - szülinapi gyertyák
» Egyéb: - 1 gyümölcstorta forma
» - kevés olaj a forma kikenéséhez
A tésztához kemény habbá verjük a 4
tojás fehérjét. Hozzáadjuk apránként a 70 g porcukrot, majd a
citromhéját. A
tojássárgáját felverjük a maradék 80 g por
cukorral és a 60 g puhább Rama
margarinnal. A fehérje habra öntjük rá a Rama
margarinos keveréket. Erre jöhet az átszitált
liszt és sütőpor. Kiolajazott gyümölcstorta formába öntjük, majd előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben készre sütjük (kb. 30 perc). Vigyázzunk nehogy összeessen, hagyjuk szoba hőmérsékletre kihűlni. Ha kihűlt jöhet rá a megtisztított friss vagy akár mélyhűtött ribizli, amit megszórunk kristály
cukorral. Arra figyeljünk ne legyen leve a gyümölcsnek, mert akkor átázik a tészta. Elegyengetjük a tortán a gyümölcsöt. A
zselatint 3 dl langyos
vízbe tesszük. Folyamatos kevergetés mellett felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni és ráöntjük a tortán lévő gyümölcsökre. Berakjuk a hűtőbe és ha megdermedt a
zselatin, díszíthetjük a
tejszínhabbal. Én házilag készítettem el. Szifonba raktam a folyékony
tejszínt, amit habfixálóval kikevertem előtte, nehogy összeessen a hab a tortán. Ízlés szerint díszíthetjük. Majd az adott szülinapi számot rárajzolhatjuk. A hab rózsákba belenyomkodtam néhány szem ribizlit. Majd végül néhány gyertyát raktam a tortára. Fiatal korom ellenére, sikerült elkészítenem ezt az időigényes süteményt :) Jó étvágyat kívánok!
Szerző:
rozijr Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>