Mákos Beigli receptHány személyre:
»
A tésztához :500g
liszt, 250g
vaj vagy Rama
margarin, 4
tojássárgája, 20g élesztő, 20g por
cukor 1,5dl t
»
Máktöltelék: 200g darált mák, 200g por
cukor, 1 db
citrom leve és reszelt héja, 0,5dl
tej, 5 g mazsola, 2 cl rum
A tészta elkészítése
A
tejhez hozzáadjuk az élesztőt, és elkeverjük benne. A
lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a
vajat vagy Rama
margarint, és gyorsan, hogy a zsiradék meg ne olvadjon, összedolgozzuk. Hozzáadjuk a
tejben elkevert élesztőt, a porcukrot, a
tojások sárgáját, a reszelt
citromhéjat, csipetnyi
sót, és egynemű tésztává dolgozzuk. Két egyforma nagyságú cipót formázunk belőle,
liszttel meghintjük, és 20-30 percig hűtőben pihentetjük.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A
tejben elkeverjük a cukrot, és felforraljuk. A darált nyersanyagokat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a megválogatott és rumban áztatott mazsolát, a reszelt
citromhéjat, a vaníliás cukrot, elkeverjük, és a felforralt szirupot hozzáöntjük, egyneműsítjük, majd kihűtjük.
A tésztát a hűtőszekrényből kivéve 3-4mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. A kihűtött tölteléket a tésztára kenjük egyenletesen oly módon, hogy a szélei 0,5 cm-es sávban töltelék nélkül maradjanak. Keskenyebb széleit felhajtjuk a töltelékre, és hosszanti irányban feltekerjük. Figyeljünk arra, hogy a hajtások mindig a rúd aljára kerüljenek.
A kenéshez a
tojást szétválasztjuk, a
tojás sárgáját felverjük, és a tészta felületét megkenjük vele, langyos helyen fél órán át hagyjuk szikkadni, majd a fehérjével megtesszük ugyanezt.
lisztezett sütőlapra téve te
tejét megszurkáljuk villával – ezzel a sütés közben keletkező gőzök távozását tesszük lehetővé – előmelegített (kb. 180 fok) sütőben készre sütjük. A lemezen hagyjuk kihűlni és kis szeletekre vágva tálaljuk.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>